Praktische info
Onze route langs het Wad volgde grotendeels de Noordzeeroute, gids nummer 2, 3, 4. Het Duitse deel gaat grotendeels over redelijke tot goede fietspaden, alleen heb je vaak te maken met 'Schafzucht'- hekken, hekjes om de schapen op een bepaald deel van de dijk te houden. Vooral in Noord-Friesland geven deze hekken geen grote doorgangsopening. Het is daarom aan te bevelen om de route alleen met een relatief kleine fiets te rijden. Probeer het niet met een aanhanger, een tandem en zeker niet met een velomobiel. Neem een korte fiets met smalle fietstassen; een 20-20 ligfiets met banaantassen gaat uitstekend.
Er zijn genoeg campings en winkels onderweg, niks om je zorgen om te maken. Het Duitse Wad kent achttien bewoonde eilanden, en de route voert langs alle veerhavens voor deze eilanden. De eilanden die het meest de moeite van een bezoek waard zijn (van west naar noord): Juist, Spiekeroog, Wangerooge, Oland, Langeness, Amrum.
Amrum is het mooist van allemaal. Het eiland is bereikbaar met een grote pont vanaf Dagebüll. Veel leuker is het om vanaf Schlüttsiel de kleine veerpont te nemen, die via de halligen Hooge en Langeness naar Amrum vaart. Per fiets zijn twee eilanden (die dus eigenlijk schiereilanden zijn geworden) bereikbaar: Nordstrand en de Hamburger Hallig.
De eilanden die je zeker niet moet bezoeken: Borkum, Norderney van donderdag t/m zondag, Sylt. Het Deense deel voert minder direct langs de kust. Ook hier genoeg campings, die meestal van een kookgelegenheid zijn voorzien. Boodschappen doen gaat wat minder gemakkelijk dan in Duitsland, dorpjes hebben niet altijd een winkel en het assortiment is niet om over naar huis te schrijven. Wel heeft elk dorp een openbaar toilet, en dat is heel fijn.
Denemarken heeft drie bewoonde waddeneilanden. Rømø is het grootst, en heeft een beroerde reputatie. Mandø is prachtig en per fiets bereikbaar, zoals in het verhaal beschreven. Fanø, het noordelijkste eiland, schijnt ook de moeite waard te zijn.
De oostzeeroute is lang niet overal begaanbaar voor een volgepakte vakantiefiets. Wij hebben er voor gekozen zelf onze weg te vinden, en dat is uitstekend bevallen.
De fiets in de trein gaat uitstekend in Duitsland, minder goed in Denemarken. Officieel zijn er zelfs beperkingen voor niet-UCI fietsen, maar in de gewone stop- en sneltreinen gaat het wel.